ΜΥΡΩΝ ΣΚΟΥΛΑΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΥΡΩΝ ΣΚΟΥΛΑ

Το πέταγμα του αετού ένιωσα στην καρδιά μου,
και «σήκωσα»τα βλέφαρα, μην δεις τα δάκρυα μου...  

Ο Μύρων Σκουλάς γεννήθηκε το 1954 στα Ανώγεια Ρεθύμνης. O «Αητός του Ψηλορείτη» όπως τον αποκαλούσαν, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε ένα άκρως Παραδοσιακό περιβάλλον κάτι που τον επηρέασε έντονα και σίγουρα βοήθησε στο να γίνει κι αυτός με την σειρά του, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Το ταλέντο του στο να γράφει Μαντινάδες ήταν μεγάλο και είναι αξιοσημείωτο ότι πολύ σπάνια έλεγε μαντινάδες άλλων μαντιναδολόγων. Οι  μαντινάδες που είχε γράψει ο Μύρων Σκουλάς, είναι αναρίθμητες.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την Κρητική μουσική, παίζοντας μαντολίνο ερασιτεχνικά σε μικρά γλέντια που γινόντουσαν, στα καφενεία του χωριού του. Η μεγάλη αγάπη του Μύρωνα εκτός από την μουσική ήταν και το επάγγελμά του. Ο Μύρων ήταν βοσκός και πρέπει να αναφερθεί ότι δεν άφησε το επάγγελμά του ούτε μια στιγμή. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε στο σημείο αυτό μια από τις μεγάλες του επιτυχίες, που δεν είναι άλλη από το τραγούδι «Ο Μαντρατζής», το οποίο φυσικά και είναι εμπνευσμένο από την ζωή του. Συνεργάστηκε τόσο σε διάφορα γλέντια, όσο και δισκογραφικά κυρίως με τον Μιλτιάδη Σκουλά, έναν επίσης πολύ καλό οργανοπαίχτη (μαντολίνο) και τραγουδιστή. Δισκογραφικά έχει να επιδείξει τέσσερεις προσωπικούς δίσκους, δύο δίσκους σε συνεργασία με τον Μιλτιάδη Σκουλα και αρκετές συμμετοχές σε δίσκους με διάφορους καλλιτέχνες. Τα προβλήματα υγείας του μεγάλου αυτού Ανωγειανού καλλιτέχνη, δυστυχώς τον ταλαιπώρησαν για αρκετά χρόνια. Ακόμη και κατά την διάρκεια της περιπέτειας της υγείας του όμως, δεν σταμάτησε να δείχνει ούτε λεπτό το πόσο μερακλής και πόσο δυνατός άνθρωπος ήταν.     

«Ο άντρας ο περήφανος όσο και να πονέσει δεν την αφήνει χαμηλά την θέση του να πέσει». Ο Θάνατος του σήμανε το τέλος μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής ζωής, η οποία θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων των Κρητικών αλλά και στην ιστορία της Κρητικής Μουσικής. Ο Μύρων Σκουλάς, έφυγε από την ζωή στις 1 Απριλίου του 2002, αφήνοντας πίσω του, την σύζυγο του και τα τρία τους παιδιά, τα οποία σίγουρα θα έχουν να θυμούνται πολλά από τον λεβέντη πατέρα τους. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφίο Ανωγείων μέσα σε βαρύ κλίμα, όπου πλήθος κόσμου τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και απλοί θαυμαστές του Ανωγειανού καλλιτέχνη απότισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον Μύρωνα Σκουλά με το δικό τους μοναδικό τρόπο, με τον τρόπο που ο ίδιος αγάπησε όσο τίποτε άλλο... με μαντινάδες. Γύρω από το μνήμα του, οι φίλοι του τραγούδησαν μαντινάδες, ζητώντας από τον Χάρο να φέρει πίσω το "Μερακλή Κρητικό", όπως λένε όλοι ενώ ακούστηκαν και αρκετές μπαλωθιές.    WWW.MESOGIOSTISKRITIS.GR                                      

Επιμέλεια Βιογραφικού : Γρηγόρης Αλυσσανδράκης